Puhuja ja kouluttaja

Keynote puhuja
www.keynote.fi

Olen monista sudenkuopista hengissä selviytynyt vapaaehtoistyön rautainen kokemusasiantuntija. Olen toteuttanut kolmenkymmenen vuoden aikana kymmenittäin vapaaehtoistyön projekteja nuorten ja aikuisten kanssa. Nappaan kiinni läsnäolijan ajatuksen ja kuljetan kuulijoita oivaltamaan yhdessä. Asioihin paneutuminen on aina syvänmeren sukellusta elävin ja mieleenpainuvin esimerkein. Uskon, että tapojen muutos vaatii aina loogisen oivalluksen ja ahaa-elämyksen. Paras lopputulos syntyy, kun esimerkit löytyvät läsnäolijoiden omasta kokemusmaailmasta.

Kokemus asiantuntija vapaaehtoistyöstä

Olen ollut yrittäjä useampaan otteeseen, nuorisotyönohjaaja, uusien ideoiden toteuttaja, starttaaja, ruohonjuuritason kohtaaja. Minut tunnetaan innostavana puhujana. Kuljetan ajatustani kuulijalleni käytännön läheisesti arjen esimerkkien avulla. Minulla on vuosikymmenten kokemus vapaaehtoiskouluttajatausta nuorisotyössä ja aikuisten parissa.

Vapaaehtoistyö on tullut tutuksi mm. projektien, suurtapahtumien, kirkon nuorisotyön ja urheiluseuratoiminnan kautta.

Muuta Jotain – Jotain Muuta

Minulla on tahtotila jakaa ajatuksiani, jotta vapaaehtoisten kanssa toimivat voisivat oivaltaa vapaaehtoistyössä mukana olevien motivaation lähteet, löytää organisaatiolleen parhaat toimintamallit ja samaan aikaan välttää ainakin pahimmat kömmähdykset.

Mielestäni pienilläkin korjausliikkeillä voi saada hurjaa parannusta aikaiseksi. Ruoho kasvaa kauniisti, kun sen alla oleva pohja on kunnossa. Kauniskin nurmikko tarvitsee lisäksi jatkuvaa huoltoa.

Monissa organisaatioissa vapaaehtoisten kouluttaminen olisi paljon kannattavampaa kuin työntekijöiden ja tuottavampaa.

Kouluttaminen ollut arkipäivää

Mieliaiheitani puhujana on ollut ”Kuka olen joukkuepelaajana” ja ”Hyvä joukkue”. Valmentamisen kohteina ovat olleet lasten vanhemmat eri yhteyksistä, valmentajat ja erityisesti nuoret.

Vapaaehtoistyön asiantuntijuus on minussa syvällä. Vapaaehtoisuutta on Suomessa valtavasti. Koulutusta siihen aivan liian vähän. Vapaaehtoisuutta tulisi avata rehellisesti kipukohtineen ja epäonnistumisineen. Vapaaehtoistyön sudenkuopat ja mahdollisuudet pitävät sisällään lainalaisuuksia, jotka ovat hyvin käytännön läheisiä ja helppo oivaltaa.

Pioneeri ja vapaaehtoistyön startup konkari

Lienen Suomessa lähemmäs ensimmäinen kun 90-luvun alussa nuorisotyötä tehdessäni perustin osallisuutta vahvistavan nuorten hallituksen miettimään yhdessä toimintaa ja sen toteuttamista yhdessä nuorten kanssa.

Kokemusmaailmastani löytyy nuorisokahviloiden perustamisia, Festareiden synnyttämistä, musiikkitapahtumien tekemistä, urheiluseuran perustaminen. Yle Turun kanssa nenäpäivälipaskeräyksen järjestämistä yli 200 nuoren kanssa ja hyväntekeväisyyskonsertit Yhteisvastuukeräykselle ja Syyrian lapsille.

Olemme vuosien saatossa toimineet vaimoni Saaran kanssa tukiperheenä toiselle kymmentä nuorelle. Näin muutamien vuosien jälkeen olen palaamassa taas näihin tärkeästä tärkeämpiin tehtäviin.

Viimeisenä 2018 starttasin jo palkitun, nuorten projektin, jossa nuoret haluavat itse poistaa kiusaamisen ja syrjäytymisen. Yrittäjyydestäni voisin mainita, Starttirahan avulla perustetun yrityksen, joka oli parhaimmillaan 70 hengen organisaatio. Tuttuja ovat Mikalle myös Turun Yrittäjien hallitus ja RaiNa säätiön hallintoneuvoston Pj:n pesti.